Om oss, Anna & Micke

Januari 2004 öppnade vi upp vårt hotell med stugby och restaurang för första gången. Vi flyttade från Stockholm med våra två barn Julia och Axel som då var 9 och 6 år. Vi hade öppet varje dag förutom julafton. Det tog faktiskt över två år innan vi kom på att säsonger är något bra så nu har vi en vintersäsong, en sommarsäsong och öppet för grupper däremellan.

Micke har jobbat som kock hela livet och brinner för bra mat. Bra råvaror är ett måste och bra råvaror får man om man tar hand om djuren och grödorna. Att få tag på svenskt kött till restaurangen var inte en självklarhet 2004. Det var anledningen till att vi började med djur, vi ville helt enkelt veta att de hade haft det bra och vad de hade fått att äta. Det var också ett bra sätt att hålla Kolåsen som höll på att växa igen öppet. Vi blev delägare i Fjällbete och hade 40 får i Kolåsen, vi tog upp våra hästar från Stockholm och skaffade kor, grisar och höns. Slalombacken kom fram och lägdorna hölls öppna.

Jag, Anna jobbade som lärare i Stockholm och fortsatte som det de första tre åren i Kall samtidigt med Kolåsen. Vi hann träffa Stina Bringsaas och Algoth Salomonsson som båda är födda, uppvuxna och avlidna i Kolåsen. Genom dem och andra personer och böcker så fick jag en inblick i Kolåsens historia vilket resulterade i en bok 2015. Jag döpte den till Kolåsens historiska rum eftersom det var nödvändigt för oss att renovera hotellrummen så bestämde vi att rummen skulle få berätta om en eller flera personer som har haft historisk anknytning till Kolåsen. Det fick därför bli Churchillrummet och Kungarummet med 1800-känsla eftersom det var då som Winston Churchill och Karl V:s bröder besökte Kolåsen. Skidrummet, Blomsterrummet, Jaktrummet och Fiskerummet efter de aktiviteter som var och är vanligast för de som gästar Kolåsens Fjällhotell. Samerummet såklart och Egnérska rummet efter Nisse och Edith Engnér som tog över det gamla hotellet 1924 och lät bygga det nuvarande 1934.

”En av Jämtlands vackraste högfjällsplatser” står det i en reseskildring från sent 1800-tal och det stämmer. Kolåsen ligger sagolikt vackert med sjöar och fjäll. Naturen är en av anledningarna till att vi fortfarande 19 år senare bor i denna lilla by med för tillfället nio invånare om man räknar med Bränna och Kolåsböle.
Min favoritplats är vattenfallen där det vissa sommardagar kan bli upp till 25 grader varmt. Att paddla dit och sen bada är en fantastisk upplevelse. Vi kallar det vårt eget lilla naturspa eftersom man kan bli peelad av fiskar, få axelmassage av vattenmassorna och mental avslappning av tystnaden och lugnet runt omkring.
Mickes favoritsyssla är att få jaga ripa på fjället. Skäckerfjällen, de vilda, vackra orörda är väl värda ett besök både höst, sommar och vinter. Vandrare, skidåkare och naturälskare får en genuin naturupplevelse.

Det var inte riktigt planerat att ”bli med fjällhotell”, ett spontant beslut som blev till  ett mission att rädda ett litet fjällhotell till eftervärlden. Vägen har varit tuff, vi har ångrat oss många gånger men tycker fortfarande att det är värt det i slutänden.Denna plats är fantastisk!
Vi vill att så många som möjligt ska få ta del av denna pärla oc få uppleva Kolåsen och Skäckerfjällen.
Vi brinner för det vi gör och kommer alltid stå för vad vi säljer.
Ren Mat och äkta vara helt enkelt, att jobba hållbart för både djur, människor och natur.
Varmt välkommen till oss i den Jämtländska fjällvärlden.

20årsKALLendarium 2024

I 20 år har vi bott och verkat i Kolåsen så det vill vi fira på olika sätt.

FEBRUARI
23 februari, hotell och restaurang öppnar för året. 20% på hotellogi, ej mat.
Minst två nätter
MARS
Korvkiosken har öppet alla lördagar i mars mellan 12.00 – 15.00
4-6 mars 20% på logi, ej mat. Minst två nätter
29 mars bjuder kyrkan på kyrkkaffe och hembakat efter gudstjänsten i kapellet.
30 mars serverar vi påskbuffé
APRIL
6 april har vi öppet för kaffe, smörgås och våfflor 12.00 – 15.00
26-28 april, sista helgen innan hotell och restaurang stänger för vintern. 20% på logi, ej mat. Minst två nätter.
MAJ
20% på Kolåsenboken “Historiska rum” och gratis frakt.
20% på utvalda stugor
JUNI
20% på alla stugor i juni
20% på båthyra i samband med stughyra.
29 juni. Hotell och restaurang öppnar för sommar/höst. 20% på logi.
JULI
Korvkiosken är öppen varje fredag i juli 17-19
1-15 juli, 20% på alla souvenirer (t.ex. tröjor, lammskin, böcker)
19 juli tårtkalas!
20 juli, Jubileumsmiddag
21 juli, blomstervandring i Kolåsen
AUGUSTI
12-16 augusti 20% på hotellogi, ej mat. Minst två nätter.
25 augusti ripjaktspremiär
SEPTEMBER
1 september älgjaktspremiär
11-13 september 20% på hotellogin, ej mat. Minst två nätter
18-20 september 20% på hotellogi, ej mat. Minst två nätter
28 september säsongsavslutning
OKTOBER
20% på alla presentkort
NOVEMBER
20% på bokningar till 2025. Kan ej avbokas eller ändras men ombokas inom samma år (2025)
30 november Favorit i repris! JULBORD
DECEMBER
1-7 december, JULBORD för boendegrupper och grupper dagtid
8 december JULBORD!

– Så nära en nobelmiddag du kan komma i fjällvärlden.

Jacob Bjelfvenstam

– Rofyllt fjällparadis med historisk själ o charm långt ifrån sittliftar, badland, WI-FI o Valles värld. Underbart!

Svein Henriksen

– Vackert ställe med mycket ro för själen.

Johanna Spångberg

– Very nice, rustic and special place run by an enthusiastic couple for 14 years. Food is excellent and rooms are personal.

Mats Reimark

– Fantastic..peace, quiet and solitude.

Paul Carde