Om Oss

Vi tog över Kolåsen 2003…mission, att rädda ett fjällhotell till eftervärlden….

Vi flyttade hit från Stockholm 2004 med våra barn Julia 9 år och Axel 6 år. Ett speciellt boende för en barnfamilj. Mitt i vildmarken med älgar som närmsta granne och 8 mil till närmaste samhälle. Men så vacker vägen är hit…

Micke, Kolåsens kock började sin kockkarriär i det militära för att sen jobba sig runt på flera av Stockholms krogar. Hans passion för mat har alltid varit stor och lyckliga var alla de kompisar som fick vara ”testobjekt” under kreativitetens ungdomsår.

Den stora drivkraften för hotellets restaurang är råvaran, att laga mat utifrån grunden. Jämtland har ett fantastiskt skafferi att plocka ifrån. Vi har egna grisar och får. Har vi tur kommer det viltfångad röding och öring, annars köper vi rödingen från Landön i Jämtland. Kantareller och hjortron förgyller, brödet är från huså och osten rån oviken. Potatisen odlar vi själva och flera kryddor likaså. Ekologiskt råvaror såklart.
Mickes devis är: ”Ren mat”

Grisarna blir ju lite av favoriter eftersom de är så personliga, säger Micke. Om det är svårt att slakta? Nej, inte alls? Vi kör iväg dem själva till ett lokalt slakteri med yrkesstolthet. Det blir inte en vidrig resa till ett stort slakteri utan känsla. Det är bättre att servera och äta kött från djur som du vet har haft ett bra liv. Då mår både du och djuret bättre.

Bäst med Kolåsen tycker Micke är ripjakten. Han guidar gärna ripjägare med sina pointrar Romeo och Tabasco, men höjdpunkten är när han själv få gå på fjället när säsongen är över och man delar det endast med djuren. Det är tyst och osannolikt vackert…

DSC_0119Anna, förskolläraren och bildpedagogen som sadlade om till servitris och hotellägare. Eftersom lärarjobbet var en passion som jag gärna hade fortsatt med om inte ett litet fjällhotell kommit emellan så har vi olika läger och kurser här för barn och ungdomar. Vildmarksläger och konfirmationsläger där bilden har en central roll i det hela och även rena bildkurser. Jag jobbade tillsammans med min mamma Ewa Romare i 11 år då hon byggde upp sin verksamhet på Långsunda Gård i Stockholm.

Med sig upp till Kolåsen från Stockholm hade Anna nordsvenska hästen Cassa som där fick kompisen nordsvensken Tell. De betar nu tillsammans med fåren lägdorna i Kolåsen för att hålla landskapet öppet. Den lilla slalombacken som var helt igenväxt när vi tog över är nu öppen och farbar igen och liften är renoverad. Beteshjälp blir  det även från kor och grisar.

”Jag är intresserad av Kolåsens historia, det är ett anrikt litet hotell som vi bestämde oss för att rädda, och den som är intresserad får gärna höra om historien under middagen eller till en kall öl i baren” Senaste projektet är personligt inredda rum som berättar om en eller flera personer som har historisk anknytning till Kolåsen. Även hotellets allmänna ytor är bevarade eller återskapade. 2015 skrev jag en bok om det. ”Kolåsens historiska rum” som finn satt köpa på nätet och på hotellet.

Bäst med Kolåsen tycker jag är vattenfallen, ett eget naturspa i orörd fjällnatur. Man kan simma motströms samtidigt som små fiskar peelar en på låren, sen kan man sätta sig på en klippavsats och få axelmassage av ljummet älvvatten…vad kan väl vara bättre än det?

Vi hoppas att ni också kommer att trivas i Kolåsen hos oss. Det är ett familjärt litet hotell med god mat och bra service och en alldeles fantastisk natur.

Julia och Axel har nu flyttat från Kolåsen för att studera på andra orter men kommer hit när de har möjlighet.