Kolåsendagarna

grisar

DSC_0215

DSC_0105_2

Kolåsendagarna 2016 23-24 juli

Kolåsendagarna 2016, för alla gorméer. Grymt gott!

Kolåsendagarna 2016      Program Kolåsendagarna 2016

Kolåsendagarna 2016 ger ordet ”Grisfest” en ny innebörd.

Boka stuga rätt vecka eller rum på hotell eller vandrarhem.
Glöm inte boka middagen den 23 juli kl. 19.00

Kolåsendagarna, god mat & dryck, underhållning, aktiviteter och gemenskap!

Kolåsendagarna startades 2010 i samband med att vi firade Kolåsen 600 år. Det var för att man 1410 kunde läsa om Thove i Kolåsen som var skatteindrivare åt drottning Margaretha. När drottningen kom i skuld till biskopen av Uppsala så sa hon till fogdarna i Jämtland att betala hennes skulder. Då var Thove en av dem som hade detta ”ärofyllda” uppdrag. det var inte lätt att vara skatteindrivare, de kunde ju ”försvinna”eller bli av med sitt hem i en eldsvåda eller liknande. Om Thove kan man även läsa 1429 så vi tror oss förstå att han var diplomatisk och på ett bra sätt kunde samla in betalmedel från bönderna i Jämtland och ändå fortfarande få leva sitt liv i Kolåsen.

Den näst sista helgen i juli hade vi vårt stora jubileum med pompa och ståt. Kolåsenbor, släkt och vänner var engagerade i festligheter och förberedelser. Mat och dryck i 1400-talets anda på fredagen, underhållning och föreläsningar på lördagen och sen gudstjänst i lappkapellet på söndagen med traditionsenlig tävling med lassokastning över renhorn.

Nu är det tradition med Kolåsendagarna och aktiviteterna och underhållningen varierar från år till år. År 2012 arrangerades det första triathlonet tillsammans med Kolåsens skidförening. Utställning med temat: Träningens historia i Kolåsen. 2013 var det bouletävling, dans och musik. 2014 fyllde nuvarande hotellet 80 år och en fantastisk utställning om 30-talet gick att se. Lindyhopp och musikunderhållning. 2015 samlade fjällhotellet tillsammans med bybor och gäster till en hjärtstartare. Sitter nu på hotellets norra gavel, för alla våra hjärtan!

Välkomna!