Hotell


Hotellet och Åreskutan

gamla-hotellet
Gamla hotellet från 1890-talet med Rutsdalen och Dörsvalen 984 möh

DSC_0114
Churchillrummet efter Winston Churchills besök

Kolåsen, en turistort av rang.

Hotell, restaurang, stugor och vandrarhem.

”1,500 fot öfver havet är Kolåsens Fjällpension inrättat, hvarest resande kunna uppehålla sig kortare eller längre tid, hvarunder af ställets egare medgifves dem afgiftsfritt drifva sportfiske i sjöar och elfvar, ovanligt rika på Laxöring, Röding och Harr.

Luftgäster, dock icke lungsotspatienter, mottages i inackordering. Trenne byggnader med plast för tjugo gäster finnas. Alla rum äro försedda med goda sängar från K.M. Lundberg, Stockholm. Kallbadhus är uppfört. (Text från en turistbroschyr från 1895)

Det nuvarande hotellet är byggt 1934 och har 11 rum . De är personligt inredda med en historia från förr och de flesta har en fantastisk utsikt över sjöar och fjäll. Dusch och toalett finns i korridoren.
Hotellet har en matsal och bar med fullständiga rättigheter. Ett mindre konferensrum/tv-rum finns också att tillgå. För större konferenser finns Längan, en byggnad söder om hotellet.

Hotellets inredning är från 30- 60- och 70-talet. En mysig och hemtrevlig atmosfär.

Priser 2017

Om ni blir medlem i STF, Svenska Turistföreningen så erhåller ni 100:- rabatt per dygn och vuxen på hotellet. (50:- per 7-12 år)
Rabatten kan ej kombineras med andra rabatter.

Hotellet:
Enkelrum   inkl. frukost:  895:-
Dubbelrum inkl. frukost: från 1390:- ( 695:-/person) Vissa rum 1490:- (745:/person)
7-12 år:     inkl. frukost   450:- i samma rum som vuxen
0-6 år:       inkl. frukost   Gratis i samma säng 200:- egen säng/linne (ej bäddat)
Frukosten serveras kl. 09.00

Gratis wifi när det fungerar. Tele 2 och telia fungerar bäst på telefon.

Tillägg Halvpension:
Lunchpaket från frukostbuffén samt en utvald trerättersmiddag kl. 18.00.
575:-/p
Bastu: ingår för hotellboende.
Badtunna: 1700:-/tunna

Till hotellet hör även ett annex, den s.k. Sportstugan. Där finns 8 tvåbäddsrum med dusch och toalett en trappa ner. Sportstugan är utrustad med kök och matplats och används både som vandrarhem och hotellboende.

Bastu och badtunna finns i och vid Sportstugan.

Hundar är välkomna till Sportstugan samt ett enkelrum på hotellet. I 20 av våra 22 stugor är hundar också välkomna.

Kolåsen har besökts av turister sen 1893 och det gamla hotellet låg ovanför det nuvarande. En typisk sekelskiftsbyggnad med snickarglädje och spröjsade fönster som tyvärr revs under 70-talet. Det hade fem gästrum, kök, matsal, sällskapsrum samt personalutrymmen. Den enda värmekällan var en öppen spis i sällskapsrummet och en stor kamin i matsalen. Längs matsalen fanns en stor glasveranda och vid sällskapsrummet en mindre veranda. Gästrum fanns även i intilliggande hus, ett tvåvåningshus strax intill hotellet som nu ägs av Korsnäs sociala fond, Fiskarstugan belägen sydöst om nuvarande hotellet,(där Winston Churchill bodde) och ett hus i det så kallade Lägret. Idag har hotellet med sina stugor plats för 130 gäster. Matsalen har plats för 70 personer.

Logis och hel inackordering kr. 4.50 per dag. För längre uppehåll ned till kr. 3.50 efter närmare aftal. Från Kolåsen har man en utomordentlig, storartad utsigt öfver fjäll och sjöar. Ett utsiktstorn finnes. (detta torn föll 1916) Text från en turistbroschyr från 1895

Även om priserna har ändrats sen 1895 och utkikstornet har fallit så är naturen densamma och gästerna som lockas hit är fortfarande fiskare, jägare, vandrare och luftgäster. Säsongen har  utökats med en vintersäsong då både fiskare, skidåkare och skotergäster kommer. Vi har olika paketerbjudande.

Kolåsens Fjällhotell har en spännande historia och en fantastisk natur. Naturturism när den är som bäst.

Vintersäsongen 2017 10 februari – 30 april
Sommarsäsongen 2018 30 juni – 29 september