Fiske

fiskebat
IMG_2680
SANYO DIGITAL CAMERA

Att fiska i Kolåsen har varit populärt i alla tider!

Året om fiskar man, sommar, höst och vinter…

Från början var det ett sätt att överleva för de boende i Kolåsen som också brukade jorden. 1410 är första gången man kan läsa om en boende i Kolåsen. han hette Thove och var skatteindrivare.

Det turistiska fisket kom igång på 1800-talet och 1897 var Winston Churchill här för att fiska och jaga med några vänner. Redan då var det Öring, Röding och Harr man fiskade. Under 20- och 60-talet så lämnades all fisk in till hotellet. Man fiskade kostnadsfritt, men lämnade som sagt sin fångst till hotellet.

Nu ägs sjöar och tjärnar av Bergviks Skog men förvaltas av Korsnäs som säljer fiskekort till dessa. Hotellet säljer kort och hyr ut båtar, det populäraste fisket är med långdrag efter båt.

De som kommer till Kolåsen för att fiska hyr oftast stuga för att inte vara beroende av hotellets mattider. Midnattssolen gör att det är ljust dygnet runt, och då är det skönt att kunna laga sina måltider när man vill. Hotellet har en frys för alla fiskar som man får och vill spara för hemfärd. Det brukar räcka till både middagar under semestern och att ta med hem. Stugorna har en längre öppetsäsong än hotellet och juni innan midsommar är en populär tid att komma hit och fiska.